در چه مراسماتی از پرچم کشورمان استفاده می شود
رعایت عرف و هنجارهای دیپلماتیک از سوی مقام های رسمی به ویژه كارگزاران سیاست خارجی، از نگاه صاحب نظران و كارشناسان مسائل بین المللی، عاملی اثرگذار در موفقیت سیاست خارجی و پیگیری منافع ملی به شمار می آید.
امروزه واحدهای ملی و سازمان های بین المللی در روابط جهانی به تعاریف مشخص و واحدی در بسیاری از رفتارها و آیین ها رسیده اند.
میتوان گفت تشریفات در هر یك از دیدارهای رسمی و دیپلماتیک مقام های كشورهای مختلف، اصول مشخص و معلومی همچون نحوه پوشش، نحوه ی رفتار متقابل دیپلمات ها، ظرافت های رفتاری، شیوه و مكان استقبال، هدیه دادن و … را دارد. حال یکی از این اصول که باید رعایت شود وجود پرچم و اصول استفاده از آن است که در اینجا برایتان شرح می دهیم.
در چه مراسمی از پرچم استفاده می شود؟
مطابق اصول تشریفات، روسا و مسئولان هیئت های تشریفات کشورها باید قبل از ساعت ملاقات مقام های کشورشان با مقام های کشورهای دیگر، در محل ملاقات حضور به عمل آورده و بررسی های لازم را برای آماده بودن مقدمات تشریفاتی انجام دهند. از جمله بازبینی محل استقرار رئیس هیات دیپلماتیک و اطمینان از حضور میزبان برای استقبال.
استفاده از پرچم تشریفات یکی از مهم ترین نیازها در یک جلسه بین المللی است که همه کشورها از قدیم به آن پایبند هستند.
در ادامه یکی از کارهای هیئت های تشریفات در بازبینی آخر، چک کردن پرچم ها است. بدین صورت که آن ها باید مطمئن شوند که پرچم ها با نقش های صحیح و در جای صحیح قرار گرفته اند و مشکلی دراین باره وجود ندارد. اگر هم در این باره مشکلی وجود داشت، راه حل موجود برای چنین مواقعی این است که، روسای هیئت تشریفات باید همیشه 3 پرچم با ابعاد مختلف را همراه خود داشته باشند تا در صورت نیاز، آنها را جایگزین پرچم های مخدوش کنند.این 3 پرچم شامل یک پرچم رومیزی، یک پرچم سالنی و یک پرچم برای اتومبیل است.
اصول و آیین پرچم جمهوری اسلامی ایران و کشورهای طرف مقابل:
آشنایی با پرچم جمهوری اسلامی ایران و ویژگی های آن:
بر طبق اصل هجدهم قانون اساسی، پرچم جمهوری اسلامی ایران به رنگ های سبز و سفید و سرخ با علامت مخصوص جمهوری اسلامی ایران و شعار الله اکبر و دارای مشخصات زیر است:
- ترتیب قرار گرفتن رنگ ها: رنگ سبز در بالا، رنگ سفید در وسط و رنگ سرخ در پایین قرار می گیرد.
- علامت مخصوص جمهوری اسلامی ایران: به رنگ سرخ در وسط پرچم و روی متن سفید قرار می گیرد.
- شعار الله اکبر: به نشانۀ بیست و دوم بهمن « یازدهمین ماه هجری شمسی » یازده بار در رنگ سبز و یازده بار در رنگ سرخ یعنی جمعاً بیست و دو بار با خط بنایی ( یعنی همان خطی که الله اکبر را بر مناره های مساجد نقش می کند) به صورت حاشیه در مرز رنگ سرخ و سبز با رنگ سفید تکرار می شود.
- جنس و بافت: پارچۀ پرچم باید از نخ پنبه ای خالص سفید و مرسریزه شده یا مخلوط پنبه پلی استر و ویسکوز پلی استر تهیه شود؛ از ابریشم و پشم نیز می توان استفاده کرد، ولی پارچه نباید از ویسکوز خالص باشد. بافت پارچه مورد استفاده از پرچم ساده و از نوع تاری و پودی است.
- اندازه ها: پرچم جمهوری اسلامی ایران دارای دوازده اندازه است با نسبت طول به عرض 7 به 4 است که با توجه به محلی که نصب می شود در اندازه های مختلف تهیه می شود.
رنگ میله پرچم نقره ای و سر چوبی که بر روی میله نصب می شود ساده است.
تمام پرچم ها یک لا هستند به جز پرچم های رومیزی و پرچم هایی که روی وسایل نقلیه نصب می شود که می توانند دو لا تهیه شوند.
پیشنهاد مطالعه: چاپ دیجیتال پرچم چگونه است؟
پرچم همیشه باید تمیز و رنگ و اندازۀ آن حفظ شود و فاقد عیوبی باشد که به چشم آیند. چنانچه رنگ پرچم بر اثر مرور زمان یا دلایل دیگر تغییر یابد یا در آن دررفتگی نخ یا سوراخ یا آثار لکه روغن و زردی و بریدگی و سوختگی و یا ضایعات دیگر مشاهده شود باید فوراً آن را تعویض و پرچم جدیدی را جایگزین آن کرد.
آیین استفاده از پرچم نمایندگی های جمهوری اسلامی ایران در خارج:
- رؤسای ماموریت ها موظف اند یک عدد پرچم کوچک رومیزی در سمت راست میزکار خود «هنگامی که پشت میز نشسته اند» یا یک عدد پرچم بزرگ ایستاده با میله ای به بلندی تا سه برابر عرض پرچم در پشت سر و در سمت راست خود قرار دهند.
- در صورتی که رئیس کشور پذیرنده به مناسبتی به محل مأموریت جمهوری اسلامی ایران بیاید پرچم دولت او نیز برفراز ساختمان برافراشته می شود.
- در صورتی که به مناسبتی قرار باشد پرچم چند کشور در ساختمان محل مأموریت برافراشته شود، همیشه تقدم با پرچم دولت فرستنده است. اگر قرار باشد سه پرچم در محل ماموریت نصب شود پرچم وسط دارای تقدم دوم و پرچم سمت چپ دارای تقدم سوم است. در خارج از محل نمایندگی، تقدم همواره از آن دولت پذیرنده است.
- تنها روسای ماموریت های دیپلماتیک و کنسولی مجاز به نصب پرچم بر ساختمان محل اقامت، دفتر کار، و اتومبیل خود هستند. بقیۀ اعضا حق استفاده از پرچم را ندارند مگر اینکه در غیاب سفیر مسئولیت نمایندگی را به عهده داشته باشند.
ترتیب تقدم پرچم در ایران:
- در موقع بازدید رئیس کشور خارجی از جمهوری اسلامی ایران، پرچم آن کشور در محل اقامت او به اهتزاز در خواهد آمد.
- در ساختمان محل مذاکرات دو جانبه، تقدم با پرچم میهمان خواهد بود و در سمت راست بیننده نصب خواهد شد و پرچم جمهوری اسلامی ایران در سمت چپ آن قرار خواهد گرفت.
- در صورتی که قرار باشد پرچم چند کشور در محلی نصب شود که جمهوری اسلامی ایران میزبان است، پرچم ها همه بر حسب حروف الفبای لاتینی نام کشورها نصب می شوند و پرچم جمهوری اسلامی ایران در وسط قرار خواهد گرفت.
- در صورتی که جمهوری اسلامی ایران میزبان یک کنفرانس بین المللی باشد، تقدم پرچم ها از روی ترتیب الفبای لاتین خواهد بود.
گردآوری توسط: طهران پرچم